Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Virtsatieinfektio ja sen hoito

Julkaistu 20.05.2015

Oireet

Normaalit virtsatie-infektion oireet ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamispakko ja kirvely virtsatessa, jotka merkitsevät virtsaputken ja –rakon tulehdusta eli kystiittiä (1). Mikäli oireisiin liittyy yli 38°C kuume ja kylki- tai selkäkipu, kyseessä on pidemmälle edennyt jopa munuaisiin ulottuva tulehdus – pyelonefriitti. Iän karttuessa akuutista infektiosta kertovat oireet jäävät usein esiintymättä ja tulehdus voi olla täysin oireeton (20-50 % yli 80-vuotiaista) tai aiheuttaa paikallisoireiden sijaan sekavuutta, pahoinvointia ja yleiskunnon huomattavaa heikkenemistä. Näiden oireiden yhdistäminen virtsatieinfektioon on myös lääkäreille haastavaa ja usein tarvitaan yksinkertaisia laboratoriokokeita tulehduksen toteamiseksi. Nykyään apteekeista on saatavissa luotettavia virtsaan perustuvia kotitestejä, joilla epäillyn infektion voi varmistaa.

Infektion toteaminen ja aiheuttajat

Alle 65-vuotialla aikuisilla naisilla infektio voidaan tarvittaessa todeta myös ilman laboratorionäytettä terveysaseman suorittaman puhelinhaastattelun perusteella, mikäli sukupuolitauteja ei ole syytä epäillä. Lisää tietoja tästä saa omalta terveysasemalta. Miehillä virtsatietulehdus vaatii aina laboratoriovarmistuksen, sillä virtsateiden lisäksi miehillä tulehtuu virtsateiden lisäksi usein hoidollisesti hankalampi eturauhanen. Noin 80 % naisten virtsatietulehduksista ja suurin osa miesten tulehduksista on Eschericia colin aiheuttamia ja muita aiheuttajia ovat Staphylococcus saprophyticus sekä useat enterokokit ja klebsiellat. Laitoshoidossa olevien henkilöiden virtsatietulehduksia ei yleisesti ottaen tarvitse hoitaa silloin kun tulehdus on oireeton.

Hoito

Virtsatieinfektion hoitoon voidaan käyttää monia antibiootteja, mutta Suomessa naisten akuutin kystiitin (ks. yllä) hoitoon käytetään useimmiten Trimetopriimiä annoksella 160 mg kahdesti vuorokaudessa vähintään 3. päivän ajan, pivmesillinaamia 200 mg kolmesti vuorokaudessa tai nitrofurantoiinia 75 mg kahdesti vuorokaudessa, mutta muitakin lääkkeitä tai annoksia voidaan tapauskohtaisesti käyttää. Miehillä infektion hoito vaatii aina eturauhasen todennäköisen tulehduksen huomioimista ja normaalisti hoitoon käytetään fluorokinoloni antibiootteja. Pidemmälle virtsateihin levinneet infektiot eli pyelonefriitit hoidetaan aina tapauskohtaisesti kiireellisinä. Suomessa bakteereiden vastustuskyky lääkkeille on toistaiseksi hyvällä tasolla, joskin myös meillä löytyy säännöllisesti resistenttejä bakteerikantoja. Erityistä varovaisuutta ja hyvää ruoka- ja käsihygieniaa tulee noudattaa silloin kun ulkomaanmatka suuntautuu lähi- tai kaukoitään ja erityisesti Intiaan matkustettaessa. Intiasta tuliaisena tulee lähes aina (90 % matkailijoista) lääkkeille vastustuskykyinen E. coli bakteerikanta, jonka aiheuttaman virtsatietulehdus vaatii aina erikoishoidot.

Infektion ehkäisy

Kohonnut infektioriski on vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, eturauhasen liikakasvusta kärsivillä miehillä, sekä diabeetikoilla. Infektioita voi ehkäistä omilla toimillaan pitämällä hyvää huolta hygieniasta käyttäen intiimialueelle tarkoitettuja pesu- ja hoitotuotteita, mutta usein tämä yksinään ei riitä. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla limakalvojen paikallinen hormonihoito on parhaita ratkaisuja virtsatieinfektioiden estoon, sillä bakteerit eivät pysty kiinnittymään yhtä hyvin terveeseen, kuin vaurioituneeseen limakalvoon. Lisäksi maitohappovalmisteilla voi auttaa palauttamaan vastustuskykyisen emättimen happamuuden. Merkittävää apua etenkin herkästi uusiutuvien infektioiden estossa on ollut oikeista marjoista valmistetusta karpalomehusta (sekä karpalo-puolukkamehusta), sekä karpalouutetta sisältävistä kapseleista. Joskus toistuvien infektioiden vuoksi joudutaan turvautumaan jatkuvaan matala-annoksiseen antibioottihoitoon.

Muita intiimialueen infektioita

Virtsatieinfektio on hyvä erottaa bakteereiden aiheuttamasta bakteerivaginiitista, johon liittyy usein voimakas epämiellyttävä haju ja joka voidaan tehokkaasti hoitaa lääkärin määräämillä antibiooteilla tai itsehoitona saatavalla Multi-Gyn valmisteella (2). Lisäksi intiimialueen hiivatulehdus, jonka yleisin oire on voimakas kutina on syytä erottaa virtsatieinfektiosta. Epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä apua apteekista, josta on saatavilla tietoa ja virtsatieinfektion kotitestejä tai terveysasemalta.


1. Käypähoitosuositus
2. Bojovic ym: European Obstetrics & Gynaecology, numero 2(7); 2014.