Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Talvikauden yleisimmät hoitamattomat oireet – kuiva suu ja kuiva nenä

Julkaistu 07.12.2015

Ihon ja limakalvojen kuivuminen on hyvin yleistä talojen lämmityskauden alkaessa, ja yleistyy talvipakkasen kiristäessä otettaan. Suomalaiset ovat jo hyvin löytäneet perusvoiteet ihon kunnossa pitämiseksi, mutta huomattava osa väestöstä kärsii eriasteisesta limakalvojen kuivumisesta. Näistä yleisimmät ovat suun- ja nenän kuivuminen. Suun kuivuminen johtuu usein osaltaan lääkkeistä, sillä huoneilman kuivattava vaikutus kohdistuu etupäässä nenään. Pois lukien henkilöt, jotka nukkuessaan hengittävät suun kautta.

Suun kuivuminen liittyy useimmiten vähentyneeseen syljeneritykseen. Monet sairaudet, kuten reumataudit tai Parkinsonin tauti, sekä harvinaisemmat suusairaudet kuivattavat suuta. Tavallisimmin kuivan suun aiheuttavat kuitenkin verenpainelääkkeet. Kun listaan lisätään sokeritauti ja sen lääkkeet, psyykelääkkeet, vahvat kipulääkkeet, aknelääkkeet, allergialääkkeet, migreenilääkkeet, närästyslääkkeet, sekä monet muut, huomataan suurimman osan apteekin asiakkaista kuuluvan riskiryhmiin. Kuitenkaan harva tietää kärsivänsä hoidettavissa olevasta suun kuivuudesta.

Jos ruoan nieleminen ilman nestettä tuntuu hankalalta, puhuessa suu tuntuu tahmaiselta tai yöllä on pakko herätä juomaan, niin melko varmasti kärsit kuivasta suusta. Samoin jos irtoproteesin pitäminen on hankalaa, tai kärsit erilaisista suu- ja ientulehduksista usein, on todennäköistä, että taustalla on syljen erityksen vähentyminen. Muita tyypillisiä oireita ovat suun ja kielen kipu, metallin maku suussa, pahanhajuinen hengitys ja hampaiden reikiintyminen pesusta huolimatta.

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, veden juominen ei auta kuivasta suusta kärsiviä. Toki vesi helpottaa oireita muutamaksi minuutiksi, mutta suuta tulisi kostuttaa jatkuvasti, kuten sylki luonnostaan tekee. Lisäksi sylki suojaa suuta mikrobeilta ja osallistuu ruoansulatukseen, joten syljellä on useita muitakin tehtäviä, kuin pitää suu miellyttävän tuntuisena. Kuivaa suuta tulisi tämän takia hoitaa lääkkeillä tai muilla erityisesti kuivan suun hoitoon suunnitelluilla tuotteilla.

Useat tabletit toimivat lisäämällä syljeneritystä, joten niistä on hyötyä etenkin ruoan jälkeen suun puhdistamisessa ja lievemmissä tapauksissa ne riittävät mainiosti koko lääkitykseksi. Useimpia suun kuivuminen vaivaa erityisesti yöllä, jolloin mieluummin käytetään pitkävaikutteisia suuhun sylkeä sitovia geelejä tai geelisuihkeita. Kun niitä levitetään illalla ennen nukkumaan käyntiä suuhun, sitovat ne muodostuvan vähäisen syljen paremmin limakalvoille ja helpottavat öistä oloa. Joskus näistä tuotteista voi olla myös apua suun kuivumisesta johtuvaan kuorsaukseen.

Nenän kuivuminen on ongelma, joka liittyy normaalisti suoraan asuntojen ja työpaikkojen kuivaan huoneilmaan. Nenän tehtävä on haistamisen lisäksi suodattaa ja kosteuttaa ilmaa, sekä tehdä sisäänhengitysilmasta sopivan lämmintä keuhkoille. Kuiva nenä ei pysty tähän. Siksi nenän kuivuminen aiheuttaa usein oireita, niin nenässä kuin kurkussa ja keuhkoissa. Nenän oireet ovat tavallisimmin limakalvojen aristus, karstaisuus, tukkoisuus ja verenvuoto.

Nenää kuivattavat huoneilman lisäksi allergian hoitoon käytettävät nenäsumutteet, jotka vähentävät limakalvoturvotusta ja helpottavat siten hengittämistä. Nenää tämä kuitenkin kuivattaa, joten allergiasumutteita käyttäville suositellaan aina myös nenän kosteuttamisesta huolehtimista. Myös tupakointi heikentää limakalvojen normaalia toimintaa, ja naisilla hormonaaliset muutokset voivat osaltaan vaikuttaa myös nenän limakalvoihin.

Nenän kosteuttamiseen on käytössä nykyään useita erilaisia valmisteita, joista voi valita mieltymyksensä mukaisen tuotteen. Pelkkää vettä ei voi käyttää nenän kosteuttamiseen, sillä vesi sellaisenaan aiheuttaa kirvelyä. Nenää voi puhdistaa ja kosteuttaa nenänhuuhtelukannuilla, joihin käytettävään veteen lisätään suolaa kannun mukana tulevalla mitalla. Tällöin saavutetaan oikea suolapitoisuus. Mikäli suolavesi ei tunnu kosteuttavan riittävän pitkäaikaisesti, voi käyttää öljypohjaisia valmisteita. Suosituin öljyvalmiste on seesamiöljy. Myös A-vitamiinisuihkeet tai tipat ovat tehokkaita nenän limakalvon hoitajia.

Avaavia nenäsumutteita tulee käyttää ainoastaan flunssan yhteydessä, tai erityistapauksissa lääkärin tai farmaseutin ohjeistuksella. Näiden flunssan oireiden hoitoon tarkoitettujen sumutteiden pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa huomattavia haittoja nenän toiminnalle, mutta flunssassa ne helpottavat oloa. Flunssan yhteydessä nenän pielien ja sierainten suuakkojen hoitoon soveltuu yleensä hoitava voide, kuten Bepanthen.

Kuivaa suuta ja kuivaa nenää tulee hoitaa siis muidenkin syiden takia, kuin mukavuusasioiden. Pitämällä nenä ja suu kosteina, voidaan vähentää infektioita, sekä muita tulehduksellisia oireita. Erityisesti tästä on apua talvella, kun erilaiset flunssavirukset jylläävät Suomessa ja kuiva pakkasilma pahentaa kuivumista.

Kirjoittaja Olli Salin

Lähteet:

Duodecim, terveyskirjasto

http://www.terve.fi/kuiva-nena