Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Maitohappobakteerit

Julkaistu 31.08.2017

Yleistä

Suolistossa elää lukumääräisesti enemmän bakteerisoluja, kuin meissä on meidän omia solujamme, joten niiden merkitys on väistämättä suuri terveytemme kannalta. Näiden bakteerien yleisnimitys on probiootti-bakteerit, joista tunnetuimpia ovat maitohappobakteerit (pro bio = elämän hyväksi). Suurimman osan ajasta bakteerisolut toimivat symbioottisesti meidän kanssamme, eli niistä on meille hyötyä ja me puolestamme ruokimme niitä. Bakteerit asuttavat kukin tiettyjä suolen kohtia ja estävät muita bakteereita kiinnittymästä kyseisiin kohtiin. Tämä suojaa meitä ruoan mukana tulevilta haitallisilta bakteereilta, aivan kuten ihon pinnalle kuuluvat mikrobit suojaavat ihoa ympäristöstä tulevilta haitallisilta mikrobeilta. Keskimääräisesti suolistossa on 500-1200 eri bakteerilajia, mutta määrä voi nousta jopa 1500 lajiin elämän aikana. Vanhuutta kohti mentäessä bakteerilajien määrä kuitenkin laskee.

Bakteerit pilkkovat ja muokkaavat ruoan eri yhdisteitä, ja näistä osa näistä pilkotuista ja muokatuista yhdisteistä on meille selkeästi hyödyllisiä. Bakteereiden aineenvaihdunnan puutteita on yhdistetty useisiin eri sairauksiin ja on myös olemassa viitteitä siitä, että Parkinsonin tauti, diabetes ja monet muut sairaudet liittyvät suoliston mikrobiston tilaan ja monipuolisuuteen. Toki bakteerikannalla on suoraan suuri merkitys siinä, miten saamme ruoasta energian talteen. Osalla meistä on ns. superlihottava bakteerikanta suolistossa, jolloin lähes kaikki ruoan sisältämä energia tulee elimistön omaan käyttöön. Rasvojen imeytyminen vaihtelee osittain bakteerikannan erojen vuoksi niin huomattavasti eri henkilöiden välillä. Onneksi on myös viitteitä siitä, että ruokavaliomuutoksilla voi muuttaa omaa bakteerikantaansa, tai ainakin näiden keskinäisiä valtasuhteita suolistossa. Erityisen kasvis- tai lihapitoiseen ruokavalioon voi totuttautua, mutta siinä voi kestää useita kuukausia, jonka aikana suolisto usein jonkin verran oireilee.

Varhaislapsuudessa bakteerikantaa saadaan suolistoon erityisesti äidin rintamaidosta, jossa on jopa miljoona bakteeria yhdessä millilitrassa. Suomessa yleisimpiä äidinmaidon mikrobikantoja ovat Bifidobacterium longum ja Bifidobacterium lactis, joita on käytännössä aina rintamaidossa.

Tärkeimmät indikaatiot

Antibioottiripulin esto: Tutkimuksissa on löydetty useita tehokkaita vaihtoehtoja, mutta vakuuttavimmat tulokset on saatu ottamalla joko Saccharomyces bouldarii annoksella 109 hiivasolua kahdesti päivässä, tai Lactobacillus rhamnosus GG –kantaa (LGG) annoksella 1010 bakteeria kahdesti päivässä. Myös useiden eri bakteerien yhdistelmillä on saatu hyviä tuloksia ripulin estoon, mutta tutkimusta vai harva on tehty suoraan markkinoilla olevilla valmisteilla ja tutkimuksissa käytetään yleisesti isoja annoksia. Voidaan kuitenkin olettaa, että myös markkinoilla olevat valmisteet, joissa on useita eri bakteerikantoja, ovat tehokkaita kun niitä otetaan riittävinä annoksina. Tällainen on useimmiten suositeltu enimmäisannos.

Koliikki: Lactobacillus reuteri ja LGG vähentävät tutkimuksissa vauvan koliikkioireita. Lisäksi näillä bakteereilla on todettu olevan muita hyödyllisiä vaikutuksia lapsen suoliston bakteerikannan kehittymisessä.

Vatsan alueen leikkaukset: Toimenpiteiden yhteydessä suuret määrät maitohappobakteereita näyttävät vähentävän suolistoinfektioiden riskiä.

IBD, Inflammatory bowel disease eli tulehdukselliset suolistosairaudet: monipuolisella probioottejen seoksella on saatu kohtuullisia tuloksia oireiden rauhoittamisessa ja hyviä tuloksia oireiden pitämisessä poissa. Täysin vastaavia tuotteita kuin tutkimuksessa käytetty ei ole tällä hetkellä Suomen markkinoilla, mutta monipuolisia valmisteita on, ja lisäämällä niihin Bifidobacterium infantis 35624–bakteerikanta erillisenä valmisteena, päästään hyvin lähelle tutkimuksissa käytettyjä yhdistelmiä.

Epämääräiset vatsavaivat: Kohtuullisia tuloksia on saatu monessa muussakin vatsavaivassa, kun käytetään riittävän isoja annoksia probiootteja.

Probiootit raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, sekä varhaislapsuudessa näyttävät kypsyttävän suolistoa paremmin ja suojaavat mm. allergioilta (erityisesti jos perheessä on allergiataipumus).

Ranskassa on hyväksytty yli 65-vuotiaille probioottiset tuotteet käyttöön, sillä suoliston mikrobikanta yksipuolistuu iän myötä ja näiden bakteerivalmisteiden käyttö on todettu terveyttä edistäväksi ikääntyvillä.

Tulevat odotukset

Selvitetään miten tuotteista ja kannoista on apua esimerkiksi IBS (ärtyneen suolen oireyhtymä) hoidossa. Suoli-aivo-akselin parempi ymmärrys ja mm. koliikkivaivojen parantaminen. Kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyn kannalta bakteerien, niin hyvien kuin haitallisten, roolien selvittäminen tuo uutta tietoa, jonka avulla toivottavasti pystymme paremmin ehkäisemään useiden kansantauteihin kuuluvien tautien puhkeamista. Omille geeneillemme emme vielä voi paljoa tehdä, mutta bakteereiden geenejä voimme jo valita suojaamaan meitä.

 

Muuta tietoa

-Bakteerien vaikutukset ovat aina kanta-kohtaisia. Vaikka kyseessä olisi sama bakteerilaji, niin ne eivät välttämättä expressoi (ilmennä) samoja geenejä, jolloin kyseisen kannan toiminta suolistossa on erilaista kuin tutkimuksissa käytetyn kannan. Siksi kannattaa valita tutkittuja tuotteita/bakteerikantoja.

-Bakteerien määrä valmisteessa tulee aina ilmoittaa elävien bakteerien määränä myyntiajan loppuessa, joten tuote pysyy oikein säilytettynä tehokkaana ilmoitettuun päivämäärään asti.


Kirjoittanut Olli Salin