Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Ihonhoidon kulmakivet osa 2

Julkaistu 02.11.2015

Päivävoiteen käyttö ja tarkoitus

Päivisin iho altistuu erilaisille ihoa kuormittaville tekijöille, kuten saasteelle ja uv-säteilylle. Tämän vuoksi päivävoiteen ykkösprioriteetti on
suojata ihoa ulkoisia tekijöitä vastaan. Päivävoiteita löytyy tämän lisäksi vielä muihin tarkoituksiin. Tarvitseeko ihosi tehoaineita ikääntymistä vastaan, enemmän kosteutta, pigmenttimuutoksien vaalennusta vai kenties couperosaa rauhoittavaa voidetta? Jokaiselle valitaan päivävoide oman ihon mukaan. Päivävoiteen koostumus valitaan käyttötarkoituksen ja ihotyypin mukaan: sekaihoiselle valitaan kevyempi koostumus kuin kuivaihoiselle, samoin kuin meikkiä käyttävät suosivat kevyemmän koostumuksen omaavia voiteita. Osassa päivävoiteita on myös kevyt uv-suoja, joka riittää suojaamaan ihoa keväällä ja syksyllä. Kesällä kannattaa valita käyttöön päivävoiteen lisäksi myös aurinkosuojavoide.

Yövoiteen käyttö ja tarkoitus

Yöllä iho lepää, joten yövoiteen päätarkoituksena on hoitaa ja ravita ihoa yöaikaan. Silloin voide pääsee imeytymään ihoon parhaiten. Tästä syystä yövoide saa koostumukseltaankin olla päivävoidetta paksumpaa ja ravitsevampaa. Yövoiteet sisältävät runsaasti tehoaineita, joten ne ovatkin usein päivävoiteita hoitavampia. Yövoide valitaan käyttötarkoituksen mukaan: niitä löytyy useita vaihtoehtoja kuivan ihon voiteista ikääntyvän ihon voiteisiin.

Asiaa silmänympärysvoiteesta

Iho silmien ympärillä on ohuempaa kuin muualla kasvoissa, joten silmänympäryksille tulisi sen takia olla oma voide. Liian rasvainen kasvovoide voi aiheuttaa silmänympärysiholle turvotusta ja esimerkiksi hajustetut kasvovoiteet voivat aiheuttaa silmien ärsytystä. Silmänympärysvoiteet on kehitetty nimenomaan herkkää ja ohutta ihoa ajatellen, ja usein niistä jätetään muun muassa hajusteet pois. Jos sinulla on taipumusta silmäluomien turpoamiseen, valitse kevyempi geelimäinen tuote. Jos taas olet kuivaihoinen,  valitse paksumpi voide. Jos ihosi on erityisen herkkä reagoimaan, suosi Allergiatunnustuotteita.  Myös ikääntyvälle iholle löytyy omia silmänympärysvoiteita, jotka kiinteyttävät ihoa ja täyttävät juonteita. Silmänympärysvoidetta on hyvä käyttää aamuin illoin.

Seerumi = tehohoito

Seerumi on tehohoitoaine, joka levitetään päivä- tai yövoiteen alle. Seerumit ovat koostumukseltaan ohuempia ja paremmin imeytyviä kuin muut hoitotuotteet. Seerumi valitaan käyttötarkoituksen mukaan tukemaan päivä- ja yövoiteiden tehoa esimerkiksi ikääntyvän ihon hoidossa, tai vaikkapa tehokkaana kosteuskuurina ihon tuntuessa kuivalta. Seerumeita voi käyttää jatkuvasti tai tehokuureina muutaman kerran vuodessa.

kirjoittanut Lumikki Nyman