Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Atooppisen ihon hoidon kulmakivet

Julkaistu 27.01.2017

Atooppinen iho

Atooppinen iho on pitkäkestoinen ihosairaus. Tyypillinen atooppinen iho on kuiva, kutiseva, ärtynyt ja tulehtunut. Taudin taustalla on monimutkainen tulehdusreaktio, johon vaikuttavat sekä ulkoiset että sisäiset tekijät. Ihottuman vaihe voi vaihdella samalla ihmisellä leveästä punoituksesta ja hilseilystä pahaksi tulehtuneeseen ihottumaan. Atooppisen ihon rakenne on poikkeava: uloin kerros on hauras, halkeileva ja tavallista ohuempi. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeava, koska atooppinen iho tuottaa normaalia ihoa heikommin vettä sitovia rasvoja eli keramideja. Atooppinen iho on herkkä bakteereille ja viruksille, jotka vaikuttavat iholla tulehduksina. Varsinkin raapimisen seurauksena ihottuma pahenee ja kutina lisääntyy.

Atooppisen ihon kosteutus

Atooppisen ihon hoito on oireenmukaista. Säännöllinen perusrasvaus on atooppisen ihonhoidon kulmakivi. Perusvoiteen säännöllinen käyttö hillitsee ihon kuivumista ja kutinaa sekä estää ihottumaa. Sen takia sopivan voiteen etsiminen on todella tärkeää. Sopiva voide voi löytyä vain omien käyttökokeilujen perusteella. Alussa kannattaa aloittaa keskirasvaisista voiteista ja siirtyä siitä tarpeen mukaan rasvaisempiin tai kevyempiin voiteisiin. Pitää ottaa huomioon, että liian rasvainen voide estää veden luonnollisen haihtumisen ja liian vetinen voide ei hoida ihoa tarpeeksi ja iho saattaa kuivua lisää. Pääperiaate on, että kuivalle iholle laitetaan rasvaista perusvoidetta ja märkivälle, tulehtuneelle iholle  kosteampaa perusvoidetta.

Kuivalle iholle perusvoidetta tulee käyttää 1-2 kertaa päivässä säännöllisesti. Voidetta tulee käyttää runsaasti. Vaika perusvoiteen käyttö ei paranna atooppisen ihottuman tulehdusta, sen säännöllinen käyttö hillitsee ihon kuivumista ja kutinaa ja estää ihottumaa.

Atooppisen ihon pesu

Päivittäinen ihon peseminen on tärkeä tulehduksen ehkäisemiseksi. Atooppinen iho on parempi pestä haalealla vedellä, koska kuuma vesi kuivattaa ihoa. Haaleat suihkut ja kylvettelyt vähentävät ihon bakteerimäärää ja pehmittävät mahdollisia rupia Saippuan käyttöä pitää välttää ja sen sijaan käyttää vesipitoisia perusvoiteita, mietoja pesunesteitä tai hoitavia pesuöljyjä. Peseytymisen jälkeen levitetään perusvoide. Peseytyminen parantaa hoitovoiteiden imeytymistä ja niiden tehoa.

Hoito lääkevoiteilla

Kortikosteroidivoiteet ovat ensisijainen lääkehoito atooppisen ihottuman

pahenemisvaiheessa. Kortikosteroidivoiteet estävät ihon tulehdusta, vähentävät turvotusta ja vetistystä, hillitsevät allergisia reaktioita ja lievittävät kutinaa.  Keskivahvaa tai vahvaa kortikosteroidia käytetään kerran päivässä. Samanaikaisesti lääkevoidetta ja perusvoidetta ei laiteta samalle ihoalueelle, vaan pidetään noin tunnin tauko.  Lääkevoiteen tulisi vaikuttaa iholla vähintään 10 tuntia ennen pesua.

Kortikosteroidi voiteen hoitojakso on 1-2 viikkoa, sen jälkeen pitää taukoa. Tauot ovat vähintään hoitojakson pituisia. Jos paikalliskortikosteroidilla ei saada riittävää pitkäaikaista vastetta, sitten lääkäri voi määrättä takrolimuusivoidetta tai pimekrolimuusiemulsiovoidetta. Kutinan hoitoon ei ole varsinaista kutinalääkettä. Antihistamiini valmisteet tehoavat huonosti. Myös maitohappobakteerivalmisteilla, suurilla D-vitamiinimäärillä tai, sinkkivalmisteilla ei ole osoitettu olevan apua atooppisen ekseeman hoidossa.

Auringon ultraviolettisäteily hillitsee yleensä atooppisen ihon oireilua. Se rauhoittaa ihon tulehdustaipumusta, vahvistaa ihoa ja tekee sen vastustuskykyisemmäksi. Aurinkosuojavoiteilla voidaan ehkäistä ihon palamista.

Liitteet:

http://www.terveysportti.fi.libproxy.helsinki.fi/dtk/ltk/koti Atooppinen ekseema aikuisella

http://www.epshp.fi/files/7528/Atooppisen_ihon_hoito.pdf

https://www.allergia.fi/selkosuomi/tietoa-allergiasta-ja-astmasta/atooppinen-iho/

http://www.atopialiitto.fi/tietoa_atopiasta/atooppinen_ihottuma

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00081


Kirjoittanut Maria Khorosheva