Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Asiaa auringosta

Julkaistu 09.06.2015

UV-säteilystä

Auringosta maahan asti pääsee kahta UV-sädettä: UVA-sädettä ja UVB-sädettä. UVB-säteily on helpompi huomata käytännössä: se ruskettaa ihoa ja tuntuu lämpönä iholla. UVA-säteily on petollisempi siksi, että sen vaikutukset näkyvät iholla vasta pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi muutoksina luomissa tai jopa ihosyövän eri asteina. UVA-säteily on vastuussa myös ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta.

Iho muistaa saamansa UV-säteilyn määrän koko eliniän ajan, siksi etenkin lasten ja nuorten ihon suojaus on erittäin tärkeää. Ruskettuminen on ihon oma suojakeino, jolla iho yrittää suojautua palamiselta. Rusketus ei kuitenkaan suojaa ihoa riittävästi palamiselta; UV-säteet pystyvät vaurioittamaan kudoksia ruskettuneenkin ihon läpi. Liiallinen UV-säteily aiheuttaakin loppujen lopuksi ihon palamisen. Mitä aikaisemmin ihoa alkaa suojata palamiselta, sitä paremmin se alentaa aikuisiän ihosyöpäriskiä. Ihomelanoomista noin 95 % voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho aina palamiselta.

Aurinkoihotyypit

I Palaa erittäin helposti, ei rusketu
II Palaa helposti, ruskettuu vain vähän
III Palaa joskus, ruskettuu hyvin
IV Palaa harvoin, ruskettuu hyvin

Ykköstyyppiin kuuluvat kaikista herkkäihoisimmat, usein vaaleaihoiset ja punahiuksiset. Kakkos- ja kolmostyyppi ovat Suomessa yleisimmät aurinkoihotyypit. Nelosryhmän harvoin palavia, hyvin ruskettuvia ihotyyppejä löytyy vähemmän. Suomalainen iho kestää aurinkoa ilman suojaa noin puolisen tuntia. Siksi onkin suositeltavaa käyttää oman ihotyypin mukaisia suojakertoimia.

Aurinko ja lääkkeet

Myös osa lääkkeistä voi herkistää ihoa auringolle, ja aiheuttaa ihoon esimerkiksi pigmenttimuutoksia, jotka näkyvät tummina läiskinä iholla. Ole tarkkana esimerkiksi verenpainelääkkeiden, antibioottien, hormonikorvauslääkkeiden ja diureettien kanssa. Lue lääkepakkauksen ohjeet huolellisesti ja kysy tarvittaessa lisätietoa farmaseutilta.

Oikean aurinkosuojatuotteen valinta

Nykyisessä aurinkovoideviidakossa saa olla tarkkana, että kassan kautta kotiin menevä tuote sopii juuri sinulle. Tässä vinkkejä onnistuneeseen valintaan:

Askel 1 – oman aurinkoihotyypin määrittäminen
Äsken palauttelimme mieleen aurinkoihotyyppejä. Valitse siis näistä itsellesi sopivin. Palatko helposti? Rusketutko vain harvoin vai kenties suhteellisen helposti?

Askel 2 – sopivan tuotteen valinta
Nyt kun on valittu oikea aurinkoihotyyppi, voidaan lähteä valitsemaan tuotetta. Muista varmistaa, että tuotteessa on aina sekä UVA- että UVB-suoja!

Aurinkotuotteet kasvoille

On tärkeää aloittaa kasvojen suojaaminen ajoissa, jo keväthangilta. Aurinkoisilla keleillä ulkoillessa, hankien heijastaessa UV-säteilyä tulisi jo käyttää joko korkealla suojakertoimella varustettua päivävoidetta tai kasvoille tarkoitettua aurinkosuojavoidetta. Aurinkosuojakertoimen sisältävät päivävoiteet voivat olla käytössä ympäri vuoden, etenkin jos kärsit couperosasta tai pigmenttimuutoksista. Kesän alussa kannattaa siirtyä korkeasuojakertomiseen aurinkovoiteeseen ja sen päivittäiseen käyttöön. Muista levittää aurinkosuojavoidetta myös pilvisenä päivänä: UV-säteily läpäisee pilvet! Aurinkotuotteita on nykyään saatavilla myös ihotyypin mukaan: kuivaihoiselle käy paksumpi voidemainen aurinkosuoja, kun taas normaali/sekaihoisen kannattaa suosia kevyempiä, nestemäisiä aurinkosuojatuotteita, joista jää mattapinta. Aurinkosuojavoiteita saa myös sävyn kanssa, jolloin samalla tuotteella ihoon saa kauniin, kevyen sävyn sekä korkean suojakertoimen.

Aurinkotuotteet vartalolle

Aurinkovoiteita vartalolle löytyy monilla eri suojakertoimilla sekä useilla erilaisilla koostumuksilla. Voide valitaan aurinkoihotyypin mukaan. Herkästi palavan kannattaa suosiolla tarttua suojakertoimella 50 tai 50+ varustettuun voiteeseen. Koostumuksista löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto.  On olemassa kosteuttavia voiteita kuivaihoisille sekä kevyitä, värittömiä suihkeita, jotka imeytyvät erittäin nopeasti ihoon, eivätkä jätä ihoa tahmeaksi. Muistathan, että matalammalla suojakertoimella varustettua tuotetta on hyvä levittää vieläkin useammin kuin korkeasuojakertoimista!

Aurinkopuikko herkille ihoalueille

Hyvä vinkki aurinkosuojaukseen on myös aurinkopuikko herkästi palaville ihoalueille. Puikko kulkee helposti mukana ja sillä on kätevä suojata esimerkiksi poskipäät, nenä ja korvat. Puikkoa on helppo lisätä pitkin päivää.

Auringonoton jälkeen

Aurinkosuojatuotteet tulisi myös pestä pois iltaisin, varsinkin lapsilta, jotta iholle ei jää turhia aurinkosuojakemikaaleja. Tämän jälkeen iholle on hyvä levittää kosteuttavaa ja rauhoittavaa voidetta, esimerkiksi after sun–voidetta. After sun –voide myös viilentää ihoa, mikäli iho kaikesta suojauksesta huolimatta pääsee hieman ärtymään. Palaneelle iholle voi levittää kortisonivoidetta. Pahimmissa tapauksissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Askel 3 – oikeaoppinen käyttö

Aurinkovoiteiden oikeaoppinen käyttö on tärkeää, sillä muuten suojautumisesta ei ole mitään apua. Voidetta täytyy muistaa levittää riittävän paljon ja riittävän usein. Aurinkovoidetta tulisi muistaa levittää aina uimisen/suihkun jälkeen vaikka tuote olisikin erittäin vedenkestävä. Muutenkin tuotetta on hyvä lisäillä säännöllisin väliajoin, jotta suojaus pysyy korkeana koko ajan. Ensisijaisesti iho kannattaa suojata vaatteilla, päähineellä ja aurinkolaseilla – varsinkin jos kyseessä on pieni lapsi. Kuumimpaan aikaan kannattaa myös suosia varjoisia paikkoja ja muistaa nauttia tarpeeksi nesteitä.

 Nyt kun asiat auringosta on palauteltu mieleen, voi lähteä hyvillä mielin nauttimaan auringosta!