Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Allergia

Julkaistu 04.04.2016

Mitä allergia on?

Allergia on elimistön puolustusjärjestelmän liian voimakasta ja epätarkoituksenmukaista toimintaa, josta seuraa haitallisia oireita tavallisesti limakalvoilla, iholla ja ruuansulatuskanavassa. Allergiassa elimistössä on vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja allergiaa aiheuttavaa ainetta, allergeenia, kohtaan. Yleisimmät allergeenit ovat siitepölyt, ruoka-aineet ja eläinten hilse. Altistuskohdassa, kuten nenän limakalvoilla, syöttösoluista vapautuu histamiinia ja muita tulehdusvälittäjäaineita, jotka saavat aikaan kutinan, turvotuksen ja punoituksen.

Allergiaoireiden tunnistaminen

Allergia aiheuttaa monenlaisia oireita. Allergiaoireet ovat usein samankaltaisia kuin flunssaoireet, mutta siitepölyallergiasta aikaisempina vuosina kärsinyt tunnistaa kyllä yleensä oireet. Tyypillistä allergialle on, että oireilu alkaa keväällä tai kesällä ja tavallisimpia oireita on jatkuva nuhaisuus ja nenän vuotaminen, aivastelu sekä silmien kutina, punoitus ja kirvely.

Allergian hoito

Siitepölyallergian hoidossa parhaaseen hoitovasteeseen päästään sillä, että lääkitys aloitetaan jo pari viikkoa ennen oireita aiheuttavan kasvin pölytyksen alkamista. Siitepölytiedotteita kannattaa seurata ja hoito aloittaa antihistamiinitableteilla ja nenäsuihkeilla. Antihistamiini antaa oireisiin välitöntä helpotusta, kun taas kortisonipohjaisella nenäsuihkeella hoidetaan oireita ylläpitävää tulehdusta. Jos kärsii silmäoireista, voi hoitoon lisätä vielä silmätipat.

Lääkkeettömät hoitokeinot

-Allergeenien välttämisen sijaan nykyisin suositellaan lisäämään sietokykyä, jolloin elimistöä totutetaan allergeeneihin hallitusti.

- Nenänhuuhtelukannu huuhtelee pölyt ja limat pois nenän limakalvoilta. Nenäkannua kannattaa käyttää ennen nenäsuihketta, koska terveeltä limakalvolta lääkeaine imeytyy paremmin.

-Pyykkejä ja petivaatteita ei kannata tuulettaa ulkona siitepölyaikaan. Huolehdi viikkosiivouksesta, pyyhi pölyt nihkeällä ja huuhtele siitepölyt hiuksista ennen nukkumaanmenoa.

Milloin lääkäriin?

Lievät allergiat suositellaan hoidettavaksi kokonaan itsehoidossa, mutta lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoitolääkitys ei tunnu riittävän. Samoin jos siitepölykautena oireina on yskää, limannousua, hengenahdistusta tai vinkunaa, on syytä käydä lääkärissä. Itsehoidon allergialääkkeitä paljon käyttävä asiakas saa suuremmat pakkauskoot reseptillä edullisemmin. Lasten allergioiden itsehoitolääkevalikoima on rajallinen, joten myös tällöin on syytä turvautua lääkärin apuun. Neuvoa voi kuitenkin aina kysyä ensin apteekista. Kirjoittanut Niina Tuomola ja Olli Salin