Kivimaan Apteekki Kivimaan Apteekki

HuomioKOTIINKULJETUS PUHELINTILAUKSILLE MAHDOLLISTA TOISTAISEKSI. KORTTIMAKSU ONNISTUU. KYSY LISÄÄ TEHDESSÄSI TILAUSTA PUHELIMITSE.

Aktiivisuudella onnistut diabeteksen hoidossa

Julkaistu 08.06.2015

Aktiivisuudella onnistut diabeteksen hoidossa

 Diabeteksen eli kansanomaisesti sokeritaudin hoito on monitahoinen kokonaisuus, jonka onnistumiselle keskeisimpänä tekijänä on potilaan sitoutuminen hoitoon. Diabeetikon lääkevalikoima on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana huomattavasti, ja lähes poikkeuksetta jokaiselle on mahdollista löytää toimiva ja tehokas hoito. Tämä toteutuu kuitenkin vain silloin, kun elintavat pysyvät hyvinä. Lääkkeiden teho on rajallinen, jos liikunta puuttuu elämästä kokonaan ja ruokailutavat ovat epäsäännölliset ja epäterveelliset.

Diabeetikon tulee siis muistaa kokonaisvaltainen hoito, johon kuuluvat ruokavalio, liikunta ja lääkkeet – usein tässä tärkeysjärjestyksessä. Myös muiden kuin suorien diabeteslääkkeiden käytössä tulee tarkasti noudattaa lääkärin kanssa sovittuja ohjeita. Diabeetikon hoidon onnistuminen vaatii erityisesti sen yhden tietyn henkilön sitoutumisen hoitoon – potilaan.

Diabeetikon lääkkeet

Mietittäessä diabeetikon lääkkeitä on keskeistä, onko tauti tyyppiä 1, jolloin haima ei tuota insuliinia, vai tyyppiä 2, jolloin insuliinin tuotto on heikentynyt ja elimistö ei reagoi normaalisti insuliiniin kudostasolla. Tyypin 1 diabeetikoille keskeisin hoito on insuliini, jonka toimintaa voidaan tarvittaessa tehostaa muilla lääkkeillä. Insuliinivaihtoehdot lisääntyvät myös jatkuvasti, joskin hitaasti ja markkinoille on tulossa, sekä erittäin nopeita insuliinipumppuihin sopivia insuliineja, että erittäin hitaita tasaisen vaikutuksen takaavia insuliineja. Insuliinien lisäksi tyypin 1 diabeetikolle voidaan käyttää samoja lääkkeitä kuin tyypin 2 diabeetikolle.

Tyypin 2 diabeetikolle insuliinia ei taudin alkuvaiheessa useinkaan tarvita, vaan verensokeri saadaan tasoittumaan muilla hoitomuodoilla. Lääkkeistä ensisijainen on metformiini, joka tehostavaa maksan ja lihasten sokerin sisäänottoa, sekä omaa muita diabeteksen kannalta positiivisia ominaisuuksia. Mikäli metformiinin teho ei riitä, tai annosta ei vatsavaivoista johtuen saada riittävän suureksi, voidaan rinnalle ottaa muita tabletti- tai pistoslääkkeitä. Vaihtoehtoja on monia, joista lääkärin kanssa valitaan potilaalle sopivimmat. DPP4-inhibiittorit lisäävät insuliinin eritystä ja laskevat glukagonin määrää veressä, jolloin myös verensokeri laskee. GLP-1 analogit lisäävät jonkin verran insuliinin vaikutusta, sekä vähentävät ruokahalua, mikä auttaa diabeetikon painonhallinnassa. Myös SGLT-2 inhibiittori, joka poistaa ylimääräistä glukoosia virtsaan, voi olla hyödyllinen. Sulfonyyliureat ja gliatsoni-ryhmän valmisteet ovat tehokkaita verensokerin laskemisessa, mutta aiheuttavat usein painonnousua, mikäli ruokavalio ei ole riittävän tiukka.

Diabeetikon hoitoon löytyy siis monia lääkkeitä ja näiden yhdistelmiä, joista asiantuntijalääkäri voi yhdessä potilaan kanssa valita potilaan tilanteeseen parhaiten sopivat valmisteet. Näiden valmisteiden käytön ohjaus on kuitenkin todella tärkeää ja siinä diabeteshoitajat ovat keskeisiä henkilöitä, mutta myös apteekissa autamme mielellämme.

Diabeetikon ruokailu

Diabeetikoille ruokailun jatkuva tarkkailu on osa arkipäivää, erityisesti silloin kun käytössä on insuliinihoito. Kansalliset ravitsemussuositukset ovat diabeetikoille hyvä lähtökohta. Erilaisten muotidieettien kanssa kannattaa olla varovainen, vaikka ne ensivilkaisulla vaikuttaisivat sopivilta. Rasvaiset ja proteiinipitoiset ruoat ovat hankalampia imeytymisen ja sokerin vapautumisen ennustamisen kannalta kuin hiilihydraattipitoiset ruoat, joten karppaus ja paleoruokavalio eivät lähtökohtaisesti kuulu diabeetikon arkeen.

Mikäli diabeetikosta tuntuu, että ruokailu aiheuttaa ylitsepääsemättömiä ongelmia hoidossa, niin diabeteshoitajan kanssa voi keskustella ravitsemuksesta. Myös diabetesliiton kotisivut tarjoavat paljon arvokasta tietoa ruokailusta, liikunnasta ja muista diabetekseen keskeisesti liittyvistä asioista.

Diabeetikon muu itsehoito

Liikunta on keskeistä diabeetikon elämässä. Erityisesti nuoret ja keski-ikäiset diabeetikot pystyvät liikunnalla huomattavasti parantamaan elämänlaatuaan ja elimistön kykyä käsitellä sokeria. Diabetes ei estä liikuntaa, vaan monilla huippu-urheilijoilla diabeteksen hoito on osa elämää. Liikunta myös laskee verenpainetta ja parantaa veren rasva-arvoja. Näistä huolehtiminen onkin diabeetikolle tärkeää, sillä korkea verensokeri, korkea kolesteroli ja korkea verenpaine yhdessä ovat erittäin haitallinen yhdistelmä.

Diabeetikon tulee pitää erittäin hyvää huolta jaloistaan, sillä usein taudin edetessä jalkojen hermotus ja verenkierto huononevat, jolloin erilaisia kovettumia ja tulehduksia syntyy normaalia helpommin. Ennaltaehkäisy on näissäkin tehokkainta, sillä vakavan ihovaurion paraneminen kunnolla saattaa viedä diabeetikolla erittäin pitkään. Ihosta tulee pitää huolta rasvaamalla ja herkät ihokohdat kannattaa suojata esimerkiksi huovalla, mikäli tietää kävelevänsä pidempään. Pienet haavaumat pitää hoitaa välittömästi kuntoon ja näissäkin huopapalalla voi siirtää painetta haavan kohdalta terveelle ihoalueelle. Keino-ihoa emme diabeetikolle suosittele ihon suojaukseksi, sillä se saattaa peittää haavan pahenemisen ja hauduttaa ihoa reuna-alueilta.

 Apteekin vinkit

Insuliinin värin muuttuminen tai säiliöön ilmaantuvat hiutaleet johtuvat useimmiten siitä, että säiliöön pääsee verta tai kudosnestettä. Tätä voi parhaiten ehkäistä pitämällä kynän painonuppi alhaalla niin kauan kun neula on ihossa ja nostamalla pistoksen ajaksi ihopoimu neulaa vasten. Insuliinia kannattaa vähentää liikunnan ajaksi, sillä liikunta itsessään parantaa lihasten kykyä ottaa sokeria kudokseen. Kuumeessa insuliinia puolestaan tulee normaalisti lisätä. Molemmista muutoksista kannattaa kysyä neuvoa diabeteshoitajalta, mutta noin 20 % lisäys 38 °C kuumeessa on usein sopiva. Samoin kortisonikuuri ja stressi saattavat lisätä insuliinitarvetta.

Mikäli käytössä on sokeria virtsan mukana poistava lääke (SGLT-2 inhibiittori) kannattaa tarkkailla mahdollisia hiiva- ja muita genitaalialueen infektioita. Nämä lääkkeet ovat kuitenkin suositeltavia diabeetikon painonhallinnan kannalta.

Metformiini-lääkkeet tulee jättää tauolle aina vatsataudin yhteydessä, sillä lääke voi vahingoittaa munuaisia elimistön kuivumisen myötä. Lisäksi kannattaa muistaa, että metformiini vähentää B-12 vitamiinin imeytymistä ja vitamiiniarvo olisi hyvä mittauttaa kun lääke on ollut käytössä jonkin aikaa.

Munuaisten vajaatoiminnassa tulee useiden lääkkeiden annoksia joko pienentää, tai sitten vaihtaa lääke kokonaan toiseen. Insuliinia voi tällöinkin käyttää normaalisti.

MUISTA: Me autamme ja neuvomme, mutta vain sinä voit toteuttaa onnistuneen hoidon!